Buiten spelen en slapen

Buiten slapen als gezonde basis

In kinderopvang Groene Hazelaar kunnen kindjes vanaf de leeftijd vanaf 18 maand het hele jaar door buiten slapen. Het buiten slapen draagt bij aan een gezonde ontwikkeling, zowel fysiek als mentaal.

Dit gebeurt in zogenaamde ‘lutjepotjes’ (Gronings voor ‘klein kindje’), een buitenbedje dat volledig afgestemd is op veilig buiten slapen en ontwikkeld werd door de arts Jitse Posthumus (1895- 1963) in Eenrum te Groningen als antwoord op de ongezonde lucht binnen.

Buiten slapen, een alleenstaand gebeuren?

Het buiten slapen is in het noorden van Nederland en in Scandinavische landen niet ongewoon. Volgens een Finse studie (Tourula, Isola&Hassi, 2007) met 120 baby’s slapen kinderen beter en langer buiten, ze zouden fitter zijn en beter eten. Buiten slapen zou zorgen voor een grotere opname van vitamine D, belangrijk voor de ontwikkeling van het skelet.

Aangenaam warm slapen in de buitenlucht en richtlijnen

Om comfortabel en aangenaam te kunnen buiten slapen is aangepaste kledij noodzakelijk. De richtlijn qua temperatuur om buiten te slapen ligt tussen -5°C en +28°C. Bij temperaturen onder of boven deze richtlijnen slapen de kinderen binnen. Ook bij dichte mist of extreme weersomstandigheden en onweer slapen de kinderen binnen.

Toestemming

Groene Hazelaar biedt ouders en kinderen de kans om buiten te slapen. We vragen om bij interesse onze brochure te lezen en gepaste kledij te voorzien. Uiteraard geven de ouders toestemming om hun kind(je) buiten te laten slapen. De medewerkers van Groene Hazelaar zien er steeds op toe dat het buiten slapen als aangenaam en veilig ervaren wordt door het kind én de weersomstandigheden geschikt zijn.

MEER INFORMATIE

https://www.levenderfgoedgroningen.nl/alle-verhalen/lutje-potjes-in-een-lutje-potje

Buiten spelen

De kinderen van Groene Hazelaar gaan (bijna) alle dagen van het jaar naar buiten. Ofwel spelen ze in onze buitenruimte. Daar proberen we zoveel mogelijk groen te voorzien: bessenstruiken, een moestuin, een zandbak, zelfs een echte hazelaar. Ofwel wandelen we het hele schooldomein rond. Maar als het even kan, trekken we met onze karren naar het Bergjesbos en laten de kinderen daar echt de natuur beleven: ze stappen, vallen, krabbelen weer recht, ontdekken, ruiken, voelen,... Boomstammen en blaadjes, modder, eikels, schapen en geiten,...