Buiten spelen en slapen

Buiten slapen als gezonde basis

In kinderopvang Groene Hazelaar kunnen kindjes vanaf de leeftijd vanaf 18 maand het hele jaar door buiten slapen. Het buiten slapen dient bij te dragen aan een gezonde ontwikkeling, zowel fysiek als mentaal.

Dit gebeurd in zogenaamde ‘lutjepotjes’ (Gronings voor ‘klein kindje’), een slaapruimte die volledig is afgestemd op veilig buiten slapen en ontwikkeld door de arts Jitse Posthumus (1895- 1963) in Eenrum te Groningen als antwoord op de ongezonde lucht binnen.

Buiten slapen, een alleenstaand gebeuren?

Het buiten slapen is in het noorden van Nederland en in Scandinavische landen zoals Denemarken en Zweden niet ongewoon. Volgens een Finse studie (Tourula, Isola&Hassi, 2007) met 120 baby’s slapen kinderen beter en langer buiten, ze zouden fitter zijn en beter eten. Buiten slapen zou zorgen voor een grotere opname van vitamine D, belangrijk voor de ontwikkeling van het skelet.

Aangenaam warm slapen in de buitenlucht en richtlijnen

Om comfortabel en aangenaam te kunnen buiten slapen is aangepaste kledij noodzakelijk. De richtlijn qua temperatuur om buiten te slapen ligt tussen -5°C en +28°C. Bij temperaturen onder of boven deze richtlijnen slapen de kinderen binnen. Ook bij dichte mist of extreme weersomstandigheden en onweer slapen de kinderen binnen.

Toestemming

Groene Hazelaar biedt ouders en kinderen de kans om buiten te slapen. We vragen om bij interesse onze brochure te lezen en gepaste kledij te voorzien. Uiteraard geven de ouders toestemming om hun kind(je) buiten te laten slapen. De medewerkers van Groene Hazelaar zien er steeds op toe dat het buiten slapen als aangenaam, veilig ervaren wordt door het kind en de weersomstandigheden geschikt zijn.

MEER INFORMATIE

https://www.levenderfgoedgroningen.nl/alle-verhalen/lutje-potjes-in-een-lutje-potje